Recept van Femke

Femke is met haar kraam 'Shakespeer' een ware sap- en soepspecialist geworden: proef en geniet...
De soep heeft als belangrijkste ingrediënt pastinaak. Femke:”Pastinaak vind ik echt een 'vergeten' groente die superlekker is, en waarvan ik niet snap dat iemand die vergeten is. Net als aardperen.”

De Kus (een smoothie)
400 ml verse sinaasappelsap, scheut citroensap, 2 bananen, 1 passievrucht, 250 gr. mango of 250 gr. ananas
Bereiding
Schil de mango of ananas en snijd dit fruit in blokjes. Pers de sinaasappels en citroen uit.
Schil de bananen. Snijd de passievrucht doormidden en lepel het vruchtvlees eruit.
Doe alle ingredienten in een blender, en draaien maar!
Tip
De blokjes mango of ananas kun je tevoren invriezen, dan krijg je koudere en dikkere smoothies. Erg lekker op warme dagen!

Pittige Pastinaken Roomsoep
500 gr. pastinaken , 2 uien, 2 teentjes knoflook, 1 (evt. halve) rode peper, stukje gember, 1 liter groentebouillon, 125 ml zure room, olijfolie, peper, zout, kerrie, naar smaak: tamari, witte wijn of azijn
Bereiding
Snipper de ui en de rode peper. Schil en snijd de gember fijn. Schil of borstel de pastinaken en snijd ze in blokjes.
Verwarm olijfolie en bak hierin de uien met zout, peper en kerrie tot ze licht bruin kleuren. Pers de knoflook. Voeg de rode peper, gember, knoflook en pastinaak toe. Bak alles samen ongeveer 10 minuten, maar zorg dat het niet aanbrandt. Voeg de groentebouillon toe en kook het geheel 20 minuten. Pureer de soep met staafmixer. Voeg de zure room toe. Breng op (eigen) smaak met tamari, witte wijn of een klein(!) scheutje azijn