Recept van Jessica

Jessica vindt deze tuinbonenschotel die haar moeder maakt zó lekker, datze hem aanprijst bij alle websitelezers. De schotel kan groter of kleiner gemaakt worden, naargelang de hoeveelheid eters en de rest van de maaltijd. “Ik houd van de smaak van spekjes en ham, maar die hoeven “natuurlijk niet per se. Je kunt dat vlees gewoon weglaten, maar misschien is (gerookte) tofu erdoorheen ook lekker.”

Tuinbonen 'di mama'
tuinbonen (ongeveer 500 gram ongedopt per persoon), bonenkruid, spekjes, stukjes ham, geraspte kaas
voor witte saus: boter, bloem, melk, zout, peper en nootmuskaat

Bereiding
Dop de tuinbonen (bij een lekker muziekje ofzo).
Maak dan eerst een witte saus: smelt de boter op een zacht vuur en roer er een gelijke hoeveelheid bloem door tot het een samenhangend geheel wordt. Giet er dan een flinke scheut melk bij en laat aan de kook komen. Ga dan pas weer (heel goed!) roeren tot de klonten opgelost zijn en roer er dan beetje bij beetje melk door tot een niet te dikke saus. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en haal van het vuur af.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de spekjes zachtjes uit. Kook de tuinbonen in water met bonenkruid net gaar (meestal 5 tot 10 minuten). Giet de tuinbonen af en vermeng ze met de spekjes, de stukjes ham en witte saus (zoveel als je lekker vindt).
Doe het tuinbonenmengsel in een ingevette ovenschaal. Bedek met geraspte kaas en zet de schotel zo'n 20 minuten in de oven.
Mmmmm met nieuwe aardappels!