Recept van Ilse

Dit is mijn favoriete recept, omdat het allereerst heel lekker, maar ook heel makkelijk is. Het is oorspronkelijk een Grieks recept met spinazie Ik had een keer geen spinazie, maar wel gekleurde snijbiet in huis en zo is die in dit recept terecht gekomen... De kleuren in de snijbiet zorgen ervoor dat het taartje een mooi gekleurd accent krijgt. Leuk, zeker als je gasten krijgt!

Filodeegtaartje met gekleurde snijbiet
Pakje filodeeg, 400 gram gekleurde snijbiet, dikke plak feta kaas, 4 eieren, 2 uien, 2 tenen knoflook, 50 gram roomboter, wat olijfolie, zout, peper en nootmuskaat naar smaak.

Bereiding
Laat het filodeeg ontdooien (onder een vochtige doek, want het droogt erg snel uit).
Hak de uien en de knoflook fijn. Maak de snijbiet schoon en snijd het eventueel in wat kleinere stukken.
Kluts de eieren in een kom met zout, peper en nootmuskaat. Breek de feta in stukjes en roer dit door het eimengsel.
Bak de gehakte uien en knoflook in olijfolie tot ze iets beginnen te kleuren. Voeg dan de snijbiet toe en roerbak deze tot het netaan wat zachter wordt. Voeg zout en peper toe en draai dan direct het vuur uit.
Smelt in een ander pannetje de boter (niet laten kleuren) en haal het direct van het vuur af. Pak een lap van het deeg en besmeer deze met de gesmolten boter. Bekleed een bakblik (bijv. een cakeblik) met het ingevette deeg en schep de (goed uitgelekte!) snijbiet erin. Schenk het eimengsel daarop en roer het er een beetje door, zodat ei en snijbiet goed gemengd worden. Bedek met de laatste ingevette lapjes deeg en kwast nog wat van de gesmolten boter over de bovenkant. Zet het taartje ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden). Erg lekker met een frisse salade en eventueel een gebakken visje!

Tip
Snijd, voordat het taartje de oven ingaat, met een groot scherp mes het taartje voor. Als hij afgebakken is, kun je namelijk geen goede plakken meer snijden.